Bestralingsplan

Uw eerste afspraak

Eerst komt er een gesprek bij een radiotherapeutoncoloog. In het gesprek worden deze punten besprokken: 

  • Waarom en hoe behandeling plaatsvindt.
  • Hoelang de behandeling ongeveer duurt.
  • Hoeveel behandelingen er per week nodig zijn.
  • Wat u kunt verwachten (eventuele bijwerkingen)
  • Welke voorbereiding voor de bestraling nodig is.

Bij dit gesprek is het handig als u iemand meeneemt. Dan hoeft u niet alles zelf te onthouden. Na afloop krijgt u een afspraak mee voor de voorbereiding.

Voorlichtingsgesprek

U heeft een gesprek met een MBB'er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige, gespecialiseerd in radiotherapie). U krijgt uitleg over de behandeling, terwijl u kijkt naar een fotopresentatie. Tevens krijgt u advies over de huidverzorging en uitleg over eventuele bijwerkingen. Uiteraard kunt u vragen stellen.

CTscan of een PETscan maken

Er wordt een CTscan of een PETscan gemaakt, met die scan wordt een dwars door snede gemaakt van u lichaam. Bij beide methodes komt het tumor gebied en de omliggende organen duidelijk in beeld.

Markering

Met een viltstift wordt door de radiotherapeut het bestralingsgebied getekent op uw huid. De viltstift tekening kan afgeven op uw kleding die erg moeilijk uit uw kleding te krijgen is. Er worden meestal ook 4 tatoeagepuntjes van ongeveer 1mm geplaats, zodat als de viltstift tekening vervaagt de tekening weer op nieuw kan getekend worden.

Hier zie je een voorbeeld van markeringen op het lichaam.

 

Behandelplan

Aan de hand van een gemaakte CTscan of een PETscan en verdere gegevens wordt de beste manier van bestralen bepaald. Alle gegevens die nodig zijn voor de bestraling worden genoteerd op uw persoonlijke Bestralings Opdrachten Kaart (BOK). Deze kaart wordt, samen met uw medisch dossier, bewaard bij het bestralingstoestel waarop u behandeld wordt. Aan de hand daarvan wordt door een radiotherapeutoncoloog en de radiotherapeutisch laborant verwerkt. Ze bekijken hoe het maximaal effect bereikt wordt in het bestralingsgebied, terwijl de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk gehouden wordt en het gezonde weefsel zo min mogelijk straling krijgt.

In dit filmpje wordt verteld wat er gebeurt in het eerste gesprek over het bestralingsplan en de bestraling.

Betrokken personen

- radiotherapeut-oncoloog

- radiotherapeutisch laborant 

- Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige, gespecialiseerd in radiotherapie

- Een arts die de vorderingen in de gate houd inverband met de gevolge van de bestraling